Mater Panner / Mutter Panner Recipe -Cradle07

Ingridents that is used to make matter panner  in a very easy way 

• मटर - 1 कप

• पनीर - 250 ग्राम

• टमाटर - 250 ग्राम • हरी मिर्च - 2

• तेल - 3-4 टेबल स्पून

• क्रीम - 1/2 कप (100 मिली)

• हरा धनिया - 3-4 टेबल स्पून (बारीक कटा हुआ)

• अदरक पेस्ट- 1 छोटी चम्मच • जीरा - 1/2 छोटी चम्मच

• हींग - 1 पिंच

• हल्दी पाउडर - 1/2 छोटी चम्मच

• धनिया पाउडर - 1 छोटी चम्मच

• लाल मिर्च पाउडर - 1/4 छोटी चम्मच

• गरम मसाला - 1/4 छोटी चम्मच

Process of making matter panner in  a easy way 

• पनीर को 1-1 इंच के टुकड़ों में काट कर तैयार कर लीजिए. पैन में 2 छोटी चम्मच तेल डालकर गरम कीजिए. तेल के गरम होने पर पनीर के टुकड़े डाल कर सेक लीजिए. पनीर के टुकड़ों को पलट कर 2 ओर से गोल्डन ब्राउन होने तक सेके और प्लेट में निकाल लीजिये.

• अब पैन में मटर के दानों को डालकर 2 मिनिट के लिए ढक कर के धीमी आंच पर पका लीजिए. 2 मिनिट बाद इन्हें चैक कीजिए, मटर के दाने हल्के नरम हो गये हैं, इन्हें प्याले में निकाल लीजिए.

• टमाटर, हरी मिर्च को मिक्सी से बारीक पीस लीजिये.

• ग्रेवी बनाने के लिए पैन में 2 टेबल स्पून तेल डालकर गरम कीजिए. गरम तेल में जीरा, हींग, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर और अदरक का पेस्ट डाल कर हल्का सा भूनिये, और अब टमाटर, हरी मिर्च का पेस्ट और लाल मिर्च पाउडर डाल कर मसाले को तब तक भुनिये जब तक मसाले के ऊपर तेल तैरता दिखने लगे.

• मसाला भुन जाने पर इसमें क्रीम डाल दीजिए और मसाले को लगातार चलाते हुए तब तक भूने जब तक की इसमें उबाल न आ जाए. मसाले में उबाल आने पर इसमें 1 कप पानी डालकर मिक्स कीजिए और ग्रेवी को फिर से लगातार चलाते हुए उबाल आने तक पकाएं.


: • ग्रेवी में उबाल आने पर इसमें नमक, गरम मसाला और बारीक कटा हुआ हरा धनिया डाल कर मिला दीजिए. अब ग्रेवी में भूना हुआ पनीर और मटर के दाने डाल दीजिए, सभी चीजों को अच्छे से मिला दीजिए.

सब्जी को ढककर के 4-5 मिनिट धीमी आंच पर पकने दीजिए.

• सब्जी को चैक कीजिए, सब्जी बनकर तैयार है. इसे प्याले में निकाल लीजिए और हरे धनिये को ऊपर से डाल कर सजाइये. गरमा गरम मटर पनीर की सब्जी, परांठे, नॉन या चपाती किसी के भी साथ परोसिये और खाइये.

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QUE-IS MATTER PANNER HEALTHY 

ANS- YES, MATTER PANNER IS A HEALTHY FOOD.PANNER IS FULL OF PROTEIN . 

QUE- What is Kaju matar paneer?

ANS - Kaju Mutter Paneer is a very famous & the most frequently ordered gravy in any restaurant. Paneer & peas (mutter) are cooked in a rich tomato based sauce along with spices. It pairs well with roti, naan, paratha & pulao. Now to the recipe
QUE - WHAT IS PANNER MADE OF ?
ANS-Paneer is an Indian cheese that's made from curdled milk and some sort of fruit or vegetable acid like lemon juice. There are some distinct traits that make Paneer the cheese that it is: It's an unaged cheese. It's a soft cheese.
QUE - HOW DO YOU MAKE PANNER WITH GREEN PEAS?
ANS-First fry the cumin seeds in a pan, then add the masala paste and sauté until the oil releases from the sides. Next, stir in the dry spice powders, matar, salt, and water. Then close the pan and cook the peas until they become soft. If the curry becomes too thick or dries up while cooking, add more water
QUE-How many calories are there in matar paneer?
Mutter Paneer (1 cup) contains 4.5g total carbs, 1.5g net carbs, 10g fat, 5g protein, and 136 calories.
QUE-What are the benefits of paneer?
7 nutritional benefits of eating paneer
  • Reduces the risk of cancer. .
  • Building better bones and teeth. 
  • An essential component in weight loss programs. 
  • Aids in the normal functioning of the digestive system. .
  • Ideal food for diabetic patients. 
  • Building a strong immune system.
  • Paneer prevents and protects you from diseases.

QUE -HOW DO YOU MAKE  LOW CALORY PANEER

ANS - To make low fat paneer, put the milk to boil in a deep pan, while stirring occasionally. When it starts boiling, switch off the flame and wait for 1 minute. Add the curds, while stirring gently and wait for 2 minutes. Once the milk has curdled, strain using a muslin cloth

QUE-Is paneer good for weight loss?

ANS-100 grams of paneer contains 72 calories which is pretty low. Since it can be eaten even without loading it with other ingredients and seasonings, it is good for weight loss. For weight control, you can grill or bake the paneeR
QUE- IS MATTER PANNER IS GLUTEN FREE? 
ANS-Matar Paneer recipe with step by step photos. Scrumptious and satisfying Punjabi Matar Paneer – Indian cheese and peas cooked in a traditional masala gravy. This dish is vegetarian, gluten-free, and delicious .
QUE -How much fat is in 100g paneer?
Product Specifications
Nutritional Information*
Amount per 100g
Energy, kcal296
Total FAT, g22
Saturated FAT, g14

































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